Ponuka pív
Ponuka pív
Aktuálne u nás nájdete viac ako 90 belgických a anglických pív. Pre lepšiu orientáciu je pivo rozdelené do kategórií, ktoré udávajú charakteristiky jednotlivých skupín:
- Belgické ale
- Abbey Dubbel (kláštorné, dvojité)
- Abbey Tripel (kláštorné, trojité)
- Abt / Quadrupel
- Belgický ale
- Belgický silný ale
- Flámske sour ale
- Lambic
- Gueuze
- Faro
- Ovocné lambiky
- Ovocné pivá
- Saison
- Witbier (pšeničné)
- Pale Lager (svetlé ležiaky)
- Anglické ale
- Bitter
- IPA/APA/EPA
- Porter/Stout
Ponuku Prešporskej pivotéky sa budeme snažiť rozširovať tak, aby si u nás vybral každý svoju obľúbenú značku, ktorú v bežnom obchode nenájde. Pri výbere do ponuky a pri rozdelení sa inšpirujeme svetovými internetovými portálmi, ktoré sa venujú hodnoteniu a zdieľaniu informácií o jednotlivých pivách (napr. ratebeer.com, beerpal.com). V našej ponuke preto môžete nájsť napr. trapistické, kláštorné pivá alebo pivá typu lambic. Aké to sú?... To Vám priblíži náš pivný slovníček.
_______________________________________________________________
Milí fanúšikovia pivotéky,
uvedomujeme si, že takmer každý chce kúpiť vec, ktorú má rád, čo najlacnejšie. Niekedy sa preto stretávame s reakciami, že nepredávame zrovna lacné pivo. Je pravda, že nepredávame pivo, ktoré sa dá kúpiť za priaznivejšie ceny vo veľkom množstve v supermarketoch. Neponúkame ho preto, lebo sa pre Vás snažíme priviezť pivá, ktoré svojou výrobou, tradíciou a unikátnosťou zodpovedajú najvyššej kvalite. Vyrábajú sa z prvotriednych a tradičných surovín, poctivou cestou bez urýchľovania a väčšinou v menších rodinných alebo kláštorných pivovaroch. Dovážame pivá z Belgicka, ktoré je známe históriou výroby piva a jeho kvalitou po celom svete. Nie nadarmo je aktuálne najlepšie pivo na svete práve z tejto krajiny. A v Belgicku nájdete aj šesť z posledných siedmich trapistických pivovarov variacich pivo, z ktorých pivá vám prinášame s mimoriadnym potešením. Vyrábajú sa rokmi nezmenenou receptúrou pod dohľadom mníchov, ktorí si privirábajú na živobytie a chod kláštora práve varením piva. Niektoré kláštory produkujú roky nezmené množstvo fliaš napriek tomu, že o trapistické pivá je mimoriadny záujem. Aj preto sa ich cena nemôže rovnať pivu zo supermarketu, ktoré sa predáva na obrovské kvantá (pre porovnanie napr. Hurbanovský pivovar produkuje 2 mil. hl ročne, malé kláštory či rodinné pivovary 10 - 20 tisíc hl. ročne). Okrem toho, dobré pivo sa neuvarí za týždeň či dva, ako sa je to čoraz bežnejšie u masovo vyrábaných pív (označovaných aj ako "europivá"). Niektoré naše druhy okrem hlavného kvasenia dozrievajú týždne, mesiace a niekedy aj roky. Nepasterizované dozrievajú vo fľašiach, dubových sudoch alebo aj na polici v domácej pivotéke. Počas zrenia vystúpi do popredia ich charakter a chuťové vlastnosti, preto sa tento proces nedá urýchliť. Niektoré rokmi vyzreté pivá sa stávajú žiadaným artiklom pre pivárov, podobne ako pri víne. Aj preto je ich cena vyššia...
My ale veríme, že práve neoklamaná kvalita, poctivá cesta varenia a najmä chuťová unikátnosť týchto pív vám dokáže priniesť skutočný pôžitok. Ak chcete vypiť veľa piva za málo peňazí, prosíme, nehľadajte u nás. Priestor na kúpu europív ponechávame supermarketom. Ak ale chcete objavovať rozmanitý svet pivných chutí, príbeh našich belgických a anglických pív a vychutnať si obľúbené pivečko z originálneho pohára, ste na dobrej adrese. Na zdravie!